Chorvatsko – ráj labužníků

Chorvatská kuchyně je zdravá a zároveň neodolatelně chutná. Typické je pro ni velké množství zeleniny, výrazné kořeněné chutě a salát ke každému hlavnímu chodu.

Chorvati si potrpí na typickou středomořskou kuchyni. Jako hlavní chod ryba nebo maso s přílohou, k nim salát a jako dezert ovoce, případně oblíbený sladoled. Oblíbené varianty chorvatských pokrmů jsou ražniči, džuveč, na Istrii hustá polévka maneštra nebo masové ragú žvacet, skvělé ovčí nebo kozí sýry. Je ideální, pokud usednete v restauraci ve větším počtu lidí, když si objednáte každý jiný pokrm a navzájem ochutnáváte. Škoda mixu báječných chutí nevyužít! Skvělé rybí speciality vám nabídne téměř každá restaurace v Chorvatsku. Jsou nejen geniálně připravené a proto chutné, ale jisti si můžete být i jejich čerstvostí.

Sympatické nám určitě bude, že k jídlu se většinou pije víno. Často se ředí vodou. Vinný střik, chorvatsky špicer a lidově gemišt, je osvěžujícím a oblíbeným nápojem pro horké letní dny na jadranském pobřeží.

Náš tip
Fajnšmekři vinaři si  určitě nenechají ujít průzkum známé vinařské oblasti Poreč. Ze zdejších bílých vín doporučujeme ochutnat Malvaziju, Bijeli Burgundac a Graševinu. Skvělé je i bílé víno z Mostaru Žilavka. Ceněnou špičkou v červených vínech jsou Borgonja a Merlot z Istrie.