Do Chorvatska na rybolov

Dovolenou v Chorvatsku si každý užívá podle svého gusta. Co ale zajet si tam na ryby? Zdejší moře skrývá opravdové poklady. Nejen ve dne, ale zkuste se vydat třeba na noční lov mečounů. Stojí za to!

Průzračná voda, průměrná hloubka 173 metrů a více než 1 700 ostrovů a poloostrovů. Charakteristiaka Jaderského moře. Pro rybolov nabízí ideální podmínky. Sezona probíhá celoročně a králem zdejšího moře je jednoznačně – tuňák obecný! Chutnou rybu ulovíte na otevřeném moři.Tuňák běžně váží od 20 do 350 kg a proto ještě před lovem prověřte vlastní fyzičku. K dalším cenným úlovkům rybářů patří platýz, zubatec, dorado , amberjack , tuňák albacore,  mečoun a také – žraloci!

Kdy a kam do Chorvatska na ryby?
Odpověď je jednoznačná – celoročně. Každé období roku má své a k Jaderskému pobřeží připlouvají v různých obdobích jiné druhy ryb. Celkem více než 380! Skvělé podmínky pro rybolov nabízejí třeba  ostrovy Prvić, Trijat, Žirje nebo Kaprije. Rybáře určitě uchvátí i pobřeží v okolí Zadaru, Splitu a ostrova Korčula.  A vyznavači rybářského luxusu? Pravým rájem je pro ně ostrov Lastovo v jižní Dalmácii.  Na Jadranu totiž nenajdete bohatší loviště modré ryby, langust nebo murén než ve vodách kolem Lastova. Lov ryb na chorvatském pobřeží je další z mnoha zážitků, kterým si vás země podmaní. Vystoupat můžete do absolutního rybářského ráje. Cesta do něj možná vede přes rybolov na jachtě a noční lovy mečounů. Big game fishing je mořské rybaření na velké ryby a nový trend aktivního rybaření. Skvělé podmínky pro něj nabízí třeba ostrov Šolta, Murter a mnohá další místa, kde tento typ lovu nabízejí specializované agentury. Romantika s nádechem dobrodružství, takový je Big game fishing. Další z mnoha tváří dovolené v Chorvatsku.

Náš tip:
Před cestou na rybářskou výpravu nezapomeňte na to, že za povolení k rekreačnímu rybolovu se v Chorvatsku platí. Pro cizince je to 60 kun na den, na 3 dny 150 kun, na 7 dní 300 kun a na 30 dní 700 kun. Liší se povolení na lov harpunou a na lov na udici. Je zakázáno ulovit za den více jak 5 kg úlovku. Rekreační a sportovní rybolov je zakázán v přístavech, na plážích a na koupalištích v době od 1. května do 1. října.